Samhain Festivali | Cadılar Bayramı’nın Kökeni

İlayda Yağmur Derviş
3 min readSep 26, 2021

--

Merhabalar herkese! Eski blogumda Pagan bayramlarından bir seri yazmıştım, hazır Cadılar Bayramı da geliyorken eski yazılarımı editleyip buraya ara ara atmanın harika olacağını düşündüm. Şimdi tüm Paganları ve cadıları şabata hazırlanmaya davet ediyorum, meraklıları da aramıza katılmakta özgür hissetsin lütfen! İyi okumalar dilerim!

Witches Going to their Sabbath, 1878, by Luis Ricardo Falero

Samhain kelimesinin kökeni nedir?

Bugün Cadılar Bayramı’nın köküne, Samhain’e ufak bi’ yolculuk yapacağız. Önce kelime kökeni ile başlayalım, Samhain kelime kökeni ‘Sow-win’ olan Galce kökenli bir sözcüktür.

Samhain ne zamandır?

Samhain, 31 Ekim’den 1 Kasım gecesine kadar sürer, tıpkı Cadılar Bayramı gibi, aslında böyle demek biraz yanlış oluyor çünkü günün sonunda Cadılar Bayramı Samhain’den kopyalanmış bir bayramdır. 31 Ekim’i 1 Kasım’a bağlayan gece sonbahar ve kış ekinokslarının tam ortasıdır ve ‘yılın karanlık yarısı’nın başlangıcıdır ve cadılar için yılbaşı arifesidir, günün önemini kısaca böyle anlatabilirim.

Samhain’in kökeni nedir?

Kökü Kelt halklarına inen bu festival, özellikle İrlanda, İskoçya ve Man Adası civarında çok eski zamanlardan beri kutlanır. İrlanda mitolojisine baktığımızda tüm önemli günlerin Samhain’le başladığını veya bittiğini görürüz. Samhain, Yıl Çarkı’nın üçüncü ve son festivali olma özelliğini taşır ve bu özelliğine yakışır şekilde büyük bir şenlikle bir yılın tüm getirdiklerine şükredilir.

Kuzey Avrupa’da kış aylarının daha soğuk, daha karanlık geçtiğini biliriz. Samhain ile birlikte Yıl Çarkı ve hasat biter, tanrı tanrıçanın yanına yer altına iner, güneşli günler sona erer, şanslıysak ve hava bulutlu değilse ay ve yıldızlarla aydınlanacak karanlık kulübelerde ısınmaya çalışma dönemi başlar. İnsanlar yılın bu zamanında kapı eşiklerini süsler ve bahçelerine, kapı eşiklerine periler için el yapımı hediyeler, süt kaymağı ve ekmek bırakırlar. Periler için süt kaymağı ve ekmek bırakmak bilinen en popüler seçenektir. Dönemin en ucuz ve en kolay ulaşılabilen yiyecekleri olmalarının da bunu oldukça etkilediği apaçık. İnsanlar mezarlık, kesişen yollar ve belli kutsal yerleri ziyaret edebilirler ve oralarda perilerle karşılaşma olasılıkları genelde oldukça yüksek olur.

Wikkanlara göre Samhain

Wiccanlara(Modern cadılar) göre Samhain yılın bitişi, yeni yılın başlangıcıdır. Tanrıça yeraltına, ölüler diyarına iner, orada ölmek üzere olan eşiyle cinsel birleşme yaşar. Tanrıça yeraltına inerken tam bu sırada, Periler Dünyası ile olan perde incelir, birazdan detaylarını okuyacağımız Samhain’in kökeni işte bu perdenin incelmesidir.

Keltler, Samhain’e Oiche Samhain derler ve ilk kar yağana kadar ritüelleri devam eder.

Druidler, Samhain için birçok isme sahiptir. Cakab Gaeaf, Calan Gwaf, Nos Cyn, Galan Gual. Az önce yukarıda bahsettiğim incelen perde, perilerin de dünyada rahatça gezebilmesinin önünü açar. Aynı zamanda bu incelme tek taraflı değildir, siz de o perdeden karşı tarafa geçebilirsiniz. Eski halklar bu perilerden, Aos Si olarak da bilinen bu halktan korunabilmek ve saklanabilmek için kılık değiştirirlerdi. Peri halkı gibi giyinir, insan oldukları anlaşılmasın diye gerçekten çok korkunç görünmeye çalışırlardı. Bu şekilde kendilerini beladan sakınırlardı. Peri halkı için bol bol yiyecek ayırırlardı. Periler onları çevirip yiyecek ister, eğer alamazlarsa lanetlerlerdi. ‘Trick or Treat?’ sorusu size tanıdık geliyor mu?

Peki biz paganların bayramı nasıl bir Hristiyan bayramına dönüştü?

Kilise zihniyeti bir şeyi yasaklamanın onu engellemenin en zor yöntem olduğunu, asıl yapılması gerekenin asimile etmek olduğunu yüzyıllar önce keşfetmişti. Tüm pagan kutlamalarının, ritüellerinin, önem addettiğimiz her şeyin sonradan ortaya çıkan ilahi dinlerde farklı şekillerde görünmesinin nedeni işte bu asimilasyondur. M.S. 9. yüzyıl civarlarında artık Hristiyanlık Kelt topraklarında iyice yayılmış ve Hristiyanlar Kelt ritüellerini iyice taklit etmeye başlamışlardı bile. 8. yüzyıl civarlarında ise Papa Gregory III Samhain’i yok etmek için 1 Kasım’ı Tüm Ruhlar Günü ilan etmiş, bu günde farklı olarak tanrılara adaklar yapılmaz, onun yerine yine aynı şekilde geçit törenleri, büyük ateşleri olurdu. Korkunç kostümlerden ziyade aziz ve azize kostümleri, melek ve şeytan kostümleri giyilirdi. Halloween, Hallowe’en, All Hallows, All Hallowmas, All Saints Day, All Souls Day gibi birçok farklı adı bulunan fakat bugün Halloween, bizim dilimizde Cadılar Bayramı olarak bilinen gün işte bu şekilde ortaya çıktı.

Samhain’de ibadet edilen tanrılar ve tanrıçalar

Tanrıçaları, Crone, Cerridwen, Hecate, Hel, Oya, Morrigan, Lilith, Persephone, Banshee, Baba Yaga.

Tanrıları, Osiris, Horned God, Herne the Hunter, Odin.

Samhain hakkında bildiğim, okuduğum her şeyi bu şekilde özetlemeye ve sizlere aktarmaya çalıştım. Şimdiden iyi şabatlar dilerim, mutlu Samhain’ler!

--

--